Abstinensbesvär

Det är ingen som har sagt att det ska vara lätt att sluta röka, och ett rökstopp kommer ofta att innebära mer eller mindre svåra abstinensbesvär. När dessa inträffar kan det hjälpa att innan man påbörjar ett rökstopp ha tänkt igenom varför man vill sluta röka. För att verkligen lyckas är det jätteviktigt att man själv verkligen vill sluta röka.

Nikotinet i cigaretterna är starkt beroendeframkallande, och att hjärnans celler har blivit så vana vid nikotinet att de fortsätter att skrika efter mer är en orsak till att man upplever abstinensbesvär. Det vanligaste abstinensbesväret är ett mycket starkt röksug. Men när röksuget sätter in är det viktigt att minnas att det kommer att ge med sig inom någon minut, och att det kan hjälpa att dricka lite vatten.

En annan typ av abstinens är trötthet. Detta kan dels bero på att man sover dåligt, men det kan också bero på att kroppen är så van vid nikotinet att man blir trött när det försvinner. Detta kan hålla i sig i upp till två veckor.

Man kan också känna sig ovanligt irriterad, frustrerad, bli lättare arg, man kan bli orolig, ängslig och nervös. Det kommer att gå över, men är såklart jobbigt i stunden.

Att sluta röka kan också leda till koncentrationssvårigheter och yrsel. Det beror på att blodtrycket kan sjunka mer än det brukar, och på att man har lågt blodsocker. För att lätta dessa besvär kan man äta ofta, men mindre portioner, och äta kolhydratrik mat. Det kan också hjälpa att ta promenader och motionera.

Man kan också känna sig nedstämd och ledsen, men detta är normalt och kommer att gå över. Man blir också hungrigare. Detta kan hålla i sig ganska länge, och det är då viktigt att man tänker på att motionera.

Alla dessa abstinensbesvär kan tyckas överväldigande, men det är viktigt att komma ihåg att de inte är någonting emot de hälsorisker som rökningen innebär.