Skola

forebildillustration_220x319Du som arbetar i skolan är viktig i många ungdomars liv. För att du ska kunna hjälpa dem att vara tobaksfria och lyckas få fler ”nollor” i skolan kan du här hitta material som riktar sig till dig som är verksam skolan.

Handledning

agera_140x96

Här kommer tre bra tips på hur ni kan starta igång tobaksarbetet på skolan!

  • Kolla runt bland personal och elever om vilket behov som upplevs och hur attityderna till tobak ser ut. Avvänjningshjälp, ett gemensamt förhållningssätt, tips till tobaksundervisningen kan vara exempel på behov. Med den informationen på hand kan det vara lättare att gå vidare. Att vi gjort alla delaktiga gör ju inte saken sämre heller.
  • Hur kommuniceras det här med tobak? Byt förbudstänk och arga miner mot att arbetet görs av omtanke. Om eleverna mår bra presterar de bättre.
  • Sätt upp mål och visioner, t.ex. en tobaksfri skola eller kanske till och med tobaksfri skoltid. Förankra det begynnande arbetet och dess mål hos personal och elever och låt det ta tid. Få med så många som möjligt på tåget så ökar chanserna att lyckas drastiskt.

Handledningarna Tillsammans – mot tobak och Tobaksfri gymnasieskola ger dig verktyg, modeller, övningar och konkreta tips som underlättar i arbetet med att förhindra barn och ungdomar från att börja med tobak.

Om du vill beställa våra handledningar i tryckt form kan du titta in i vår webbshop »

DON’T FEAR SMOKING

Var med och prata rökning på ett nytt sätt
Att vara ung är att gå runt med en orosklump i magen. För det är där frågorna hamnar när man inte hittar svaren. Vad menades egentligen med den där kommentaren? Passar jag in eller inte? Är jag ensam?

För att dölja rädslan gömmer sig dagligen 45 nya ungdomar bakom något annat som man lärt sig vara rädd för. Alltid inom räckhåll i fickan och lätt att greppa: Cigaretten. Det vill vi ändra på.

Var med och skapa en ny diskussion kring tobak och rökning. Vi ger dig verktygen.

Läs mer här »

Tobaksbarn

Se tobaken ur ett nytt perspektiv – hur odlas den egentligen och av vilka? Hur påverkas miljö och människor av tobaksodling? Tobakens barn är en dokumentärfilm med tillhörande diskussionsmaterial som verkligen berör, och inte minst ungdomar. Tobaksbarn.se »

Tobaksfri Skola 2.0

Inspiration för projektarbeten och ANDT-undervisning I vår kampanj ”Don ́t fear smoking” bad vi ett gäng välkända bloggare att dela med sig av sina erfarenheter kring rökning och tobak. Resultatet blev videoklipp, texter och bilder. Dessa har vi samlat här nedan tillsammans med annat bra material. Använd länkarna som inspiration i ANDT-undervisningen. Låt eleverna formulera ett antal frågor kring tobak som de vill undersöka. Ge dem möjlighet att presentera sitt arbete i form av en film, videoblogg, kampanjtext eller utställning. För mer idéer kring ANDT-undervisningen se våra lärarhandledningar – Tillsammans mot tobak och Tobaksfri gymnasieskola.

Instagram #nsgfearclinic

Att sluta röka eller snusa

Tips, idéer och stöttning till den som vill sluta röka eller snusa.

Annat material

Skolverket har tagit fram bra material om tobaksfri skoltid, här hittar du bland annat filmer och webbinarier.
Läs mer »

Hur gör andra?

Låt dig inspireras av Nynäshamns gymnasium där eleverna själva ledde arbetet för en tobaksfri skola. Läs mer »

Detta kan vi på NSG erbjuda

Läs mer på NSGs webbplats »

Kontakt

Läs mer »

Följ oss på Twitter

Följ oss på Facebook