Fönstertittarsjuka

Fönstertittarsjuka, eller claudicatio intermittens är en sjukdom då man får smärtor i benen vid ansträngning. Graden av fönstertittarsjukan kan variera, och en del som lider av sjukdomen kan bara gå några meter åt gången, medan andra kan gå längre sträckor innan man behöver stanna och vila. Vid vila försvinner smärtan.

Fönstertittarsjuka beror på någonting som kallas för åderförfettning eller ateroskleros. Rökning är en faktor som bidrar starkt till ateroskleros. Vid ateroskleros bildas det inlagringar av fett på insidan av blodkärlen. Detta gör att blodet har svårt att ta sig fram. Blodet är ju det som transporterar syre runt i kroppen, och en blockering eller förträngning i ett blodkärl gör då att denna del av kroppen inte kommer att få tillräckligt med syre.

Vid fönstertittarsjuka har man signifikanta aterosklerotiska förändringar i de stora kärl som går ner i benen. I vila så får benen fortfarande tillräckligt med syre, men då man börjar röra sig så behöver musklerna mer syre, och blodet kan inte längre transportera tillräckligt med syre genom de förträngda kärlen. Detta gör att man får smärta i framför allt vaderna, men smärtan kan också finnas i låren.

Svårighetsgraden av fönstertittarsjuka mäts i hur långt man kan gå innan det börjar göra ont i benen. Detta kan variera mellan olika personer, en del kan gå relativt långt, medan andra bara klarar av tio meter åt gången. Om man ignorerar smärtan och fortsätter gå kommer smärtan på grund av syrebristen att bli värre och värre, och till slut klarar man inte av att gå längre.

Den allra viktigaste delen av behandlingen mot fönstertittarsjukan är att sluta röka. En annan viktig del i behandlingen är gångträning i form av promenader. Genom att försöka gå en liten bit till när man har fått ont kan gångsträckan ökas successivt. Om inget av detta skulle hjälpa finns det läkemedel som kan hjälpa lite grann, men det allra viktigaste är som sagt att sluta röka. Det är viktigt att sluta röka helt, att göra ett så kallat absolut rökstropp. Det kan också hjälpa att äta mer frukt och grönsaker.

Man blir inte av helt med fönstertittarsjukan, men genom att sluta röka och börja gångträna kan man stoppa eller bromsa ner förloppet. Man kan också genom dessa behandlingsmetoder, eventuellt tillsammans med läkemedel, börja må lite bättre.