Fördelar med att sluta röka

Att sluta röka kan upplevas som jobbigt eftersom nikotin är beroendeframkallande. Dessutom kan det vara tufft att sluta med själva vanan att röka vid vissa tider på dagen. För att öka din motivation att sluta röka ska vi här ta upp några av de många fördelar som finns med att sluta röka.

Få vackrare hy

Det finns många fördelar med att sluta röka och en av dem är att din hy inte åldras lika snabbt. Rökning gör att huden blir rynkig fortare och många rökare får extra mycket rynkor runt munnen. Dessutom kan huden få en gråaktig ton och förlora sin lyster av regelbunden rökning. Rynkor som väl har uppstått är svåra att bli av med utan plastikkirurgi eller injektionsbehandlingar Om du vill undvika rynkor gäller det därför att sluta i tid.

Minska riskerna vid operationer

En operation innebär alltid en risk men just rökare har ökad risk för lungkomplikationer och sårläkningsproblem. Ofta får rökare rådet att sluta helt med rökning några veckor innan och efter operationsdatum. Varför inte passa på att sluta helt i samband med en operation? Kanske funderar du på en bröstoperation för att bli mer nöjd med ditt utseende? Det är ett perfekt tillfälle att sluta röka. Hos Akademikliniken är det enkelt att boka en konsultation om du planerar en bröstoperation eller någon annan typ av plastikkirurgi.

Rökning kan leda till sjukdomar

Att röka är skadligt för kroppen och kan leda till allvarliga sjukdomar. Lungcancer är nog den sjukdom som de flesta förknippar med rökning men det finns många fler som rökare kan drabbas av. KOL, astma och hjärt- och kärlsjukdomar är några av dem. Tyvärr är många av de sjukdomar som rökare drabbas av allvarliga och leder till lägre livskvalitet. Exempelvis KOL är en kronisk sjukdom som kan innebära en kraftig nedsättning av andningsfunktionen. Hjärtinfarkt, lungcancer och andra allvarliga sjukdomar kan till och med i värsta fall leda till en alltför tidig död.

Förbättra din kondition med rökstopp

Att röka påverkar musklerna negativt eftersom de får svårare att ta upp syre. Förmågan att ta upp syre i musklerna är extra viktigt vid konditionsträning och en minskad syremängd leder till sämre kondition. Vill du ha en stark och rörlig kropp som orkar gå i trappor eller gå raska promenader är det med andra ord bra att sluta med rökningen. Ett tips för att underlätta rökstoppet är att ersätta rökningen med någon form av fysisk aktivitet. Istället för att koppla av med en cigarett kan du till exempel ta en kort promenad med stavar. På så sätt har du händerna upptagna med annat och det blir svårare att ta fram en cigarett. Försök hitta en aktivitet som du tycker om. Kanske dans, simning eller cykling? Det viktiga är att motionen blir av och att cigaretterna stannar kvar i affären!